بیماری بهجت چشم چیست؟
می دانیم که برای زیبایی صورت از لیفت صورت و یا به طور دقیق از لیفت پلک یا بلفاروپلاستی استفاده می شود. اما ممکن است بعد از عمل لیفت پلک به مشکلاتی دست پیدا کنید که از جمله آن سندروم بهجت چشم است. سندروم بهجت که با نام بیماری راه ابریشم نیز شناخته می شود، یکی از بیماری های خود ایمنی تقریباً نادر است که میتواند عوارض چشمی ایجاد کند. در این بیماری تمامی رگ های سرخرگ، سیاهرگ و مویرگ درگیر می شوند و در نقاط مختلف بدن مانند چشم، پوست، قسمت تناسلی، دستگاه گوارش، قلب و ریه، دستگاه عصبی و مفاصل ایجاد التهاب می کند. به همین جهت این بیماری به عنوان یک واسکولیت سیستمیک شناخته می شود.
این بیماری در سراسر جهان مشاهده شده است اما شیوع آن در کشورهایی که در مسیر جاده ابریشم قرار دارند، همانند کشورهای خاور دور و خاورمیانه، بیشتر است به همین سبب نام دیگر این بیماری راه ابریشم خوانده می شود. ترکیه، ایران، ژاپن و چین، مراکش و تونس بیشترین افراد مبتلا به این بیماری را دارد. انتشار این بیماری بین زنان و مردان به صورت برابر است اما مردان از نظر شدت بیماری متفاوت هستند و بیماری در آنها به صورت وخیم تر بروز پیدا می کند.
علت بیماری بهجت چشم چیست؟
حال اجازه دهید ببینیم علت بیماری بهجت چشم چیست؟ قبلا نیز بیان کردیم که برای زیبایی صورت از لیفت صورت و یا به طور دقیق از لیفت پلک یا بلفاروپلاستی استفاده می شود. اما آیا این باعث بهجت چشم می شود؟ متاسفانه علت این بیماری هنوز نامشخص است و این بیماری ایدیوپاتیک در نظر گرفته می شود. مهندسان ژنتیک با مطالعات اخیر خود استعداد ژنتیکی را در ابتلا به این بیماری مطرح کرده اند. اما این نظریه هنوز به مطالعات بیشتری نیاز دارد. تاکنون هیچ الگوی مشخصی برای توارث این بیماری کشف نشده است. طبق مطالعات اخیر وجود ژن HLA-B5 در۶۰ درصد افراد مبتلا به این بیماری وجود دارد. امید است که با بررسی های بیشتر بتوان الگوی ژنتیکی این بیماری را به صورت دقیق مشخص کرد.
مکانیسم های اصلی که باعث ایجاد این بیماری می شوند عبارتند از:
- استعداد ژنتیکی به ابتلا به این بیماری در اثر وجود ژن های مربوط به HLA های خاص و ژن های non-HLA
- واکنش میزبان به عفونت های باکتریایی
- وجود سایتوکاین های اختصاصی و سلول های خونساز در افراد مستعد ابتلا به این بیماری
- وجود کمپلکس های ایمنی و آنتی بادی های اختصاصی
- فعال شدن سلول های اندوتلیال عروقی و افزایش انعقاد پذیری
برخورد با عوامل محیطی مختلف از جمله برخی باکتری ها و ویروس ها و موادی نظیر فلزات سنگین در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری بهجت هستند باعث ایجاد واکنش های ایمنی شده و علائم بیماری را در این افراد ایجاد می کند.
عوامل بیماری بهجت چشم چیست؟
عوامل بیماری بهجت چشم چیست؟ همانطور که بیان کردیم برای زیبایی صورت از لیفت صورت و یا به طور دقیق از لیفت پلک یا بلفاروپلاستی استفاده می شود. اما اینها نمی توانند عامل اصلی این بیماری باشند. عواملی که باعث افزایش شانس ابتلا به سندرم بهجت می شوند عبارتند از:
- سن ابتلا؛ بیشترین شیوع بیماری در سن 20 تا 40 سالگی است. البته ممکن است افراد جوان تر یا مسن تر را نیز درگیر کند. در مواردی که سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری وجود دارد، ممکن است سایر اعضای خانواده در سنین پایین تری درگیر شوند.
- محل زندگی؛ این بیماری در کشورهایی که در مسیر جاده ابریشم قرار دارند شایع تر است. بیشترین شیوع در کشور ترکیه است و سپس در سایر کشورها نظیر ایران، ژاپن، عربستان سعودی، چین و کره شیوع بالاتری دارد. بطور کلی از شرق آسیا تا مدیترانه و خاورمیانه در مسیر جاده ابریشم، می توان بیماری بهجت را مشاهده کرد.
- جنسیت؛ این بیماری در شرق مدیترانه در مردان شایع تر است اما در اروپا در زنان شیوع بیشتری دارد. از طرفی معمولا علائم بیماری بهجت در مردان شدیدتر از زنان است و التهاب چشم و علائم نورولوژیک شایع تر هستند.
- عوامل ژنتیکی؛ ژن های متنوعی در ابتلا به این بیماری شناسایی شدند و اساسا یک بیماری پلی ژنیک است.
- ژن های HLA؛ خطر ابتلا به سندرم بهجت با بعضی از انواع HLA از جمله HLA-B51 در ارتباط است. در مطالعات مختلفی که تاکنون انجام شده اند، نشان داده شده است که کسانی که دارای ژن HLA-B51 یا HLA-B5 هستند بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به این بیماری می باشند. وجود HLA-B49 و HLA-A03 با کاهش خطر ابتلا به بیماری همراه هستند و اثر محافظتی دارند.
- ژن های non-HLA؛ ژن های غیر HLA نیز می توانند در ایجاد بیماری نقش داشته باشند. از جمله این ژن ها می توان به پلی مورفیسم ژنی ICAM-1 (مولکول چسبنده داخل سلولی)، ژن نیتریک اکسید سنتاز اندوتلیالی، ژن های TNF، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF)، سیتوکروم P450، اینترلوکین 10 و 23 اشاره کرد.
در این مقاله در مورد اینکه بیماری بهجت چشم چیست؟ صحبت کرده و بیان کردیم که علت مشخصی برای این بیماری مشخص نشده است. اشاره نمودیم که برای زیبایی صورت از لیفت صورت و یا به طور دقیق از لیفت پلک یا بلفاروپلاستی استفاده می کنند و این نمی تواند علت بیماری سندروم بهجت چشم باشد. در مورد برخی عواملی که می تواند باعث این بیماری شود مطالبی را بیان نموده و اشاره کردیم که بیشتر عامل ژنی می تواند باعث آن شود.